Recuperare, medicină fizică și balneologie (recuperare medicala neurologie)

Competențele și expertiza clinică a specialiștilor acestei secții acoperă aria practicii clinice în domeniul Medicinei Fizice și de Reabilitare, incluzând aici diagnosticul clinic și functional, atât fizic cât și psihologic, precum și intervențiile de reabilitare specifice. Electroneuromiografia și ecografia musculoscheletală fac parte dintre modalitățile de diagnostic utilizate în cadrul clinicii. Programele de reabilitare individualizate cuprind atât intervenții farmacologice cât și intervenții nefarmacologice specifice specialității de Medicină Fizică și de Reabilitare, bazate pe factori fizici terapeutici și kinetoterapie, precum și intervenții de optimizare cognitivă și de terapia limbajului. Începând cu anul 2008, Clinica de Recuperare Neurologică a S.U.U.Elias este Centru de Instruire în Medicină Fizică și de Reabilitare certificat de către Bordul European de specialitate.

Dotari:
Clinica de Recuperare Neurologică a S.U.U.Elias are în componență următoarele laboratoare:
Laborator de Neurofiziologie dotat cu echipament Nicolet pentru electroneurografie și electromiografie.
Laborator de Stimulare Magnetică Repetitivă dotat cu echipament MagVenture.
Laborator de Ecografie Musculo-scheletală dotat cu echipament General Electrics Inc.
Laborator de Analiza Mersului, dotat cu SistemH/P/Cosmos pentru analiza mersului (covor rulant cu platform Kistler incorporate și cu dispozitiv pentru descărcare parțială de greutate) și Sistem de Analiza Mersului cu senzori Tekscan pentru analiză de presiune plantară.
Laborator de Evaluare a Capacității de Efort, dotat cu echipament Cosmed pentru măsurarea consumului de oxigen.
Laborator de kinetoterapie, dotat cu dispozitive și sisteme pentru exerciții fizice analitice și sintetice, masă de verticalizare, dispozitiv ICEMED pentru antrenament cu biofeedback, stimulare electrică funcțională pentru drop foot, echipament Chatanooga pentru stimulare electrică neuromusculară, hidrokinetoterapie, dinamometrie medicală.
Laborator pentru terapia cu agenți fizici, dotat cu echipamente Medicarin, Zimmer, ASA, pentru terapie cu curenți de frecvență joasă și medie, unde scurte, ultrasunete, câmpuri electromagnetice de frecvență joasă, LASER, PILER, termoterapie – împachetări cu parafină, băi galvanice, duș subacval.
Laborator de Psihologie Clinică și Terapia Limbajului.

Colectiv medical:
Sef sectie: Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu
Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctor în Științe Medicale, Certificat de Bord European în Specialitate (European Board of PRM), Reprezentantul Național al Secțiunii de Specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare din cadrul U.E.M.S.
Competențe: Managementul Serviciilor de Sănătate, Electromiografie, Biofeedback, Administrare de toxină botulinică în spasticitate (injectare ghidată ecografic), Managementul durerii, Blocuri de nerv periferic, Homeopatie.

Șef Lucrări Dr. Luminița Violeta Dumitru
Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctor în Științe Medicale, Certificat de Bord European în Specialitate (European Board of PRM).
Competențe: Blocuri de nerv periferic, Administrare de toxină botulinică în spasticitate (injectare ghidată ecografic), Abord intraarticular, Stimulare electrică neuro-musculară.

Șef Lucrări Dr. Horațiu Dinu
Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctor în Științe Medicale, Certificat de Bord European în Specialitate (European Board of PRM).
Competențe: Ecografie musculoscheletală, Osteodensitometrie

Șef Lucrări Dr. Alina Nela Iliescu
Fizioterapeut Principal, Doctor în Științe Medicale.
Competențe: Analiza computerizată a mersului, Testarea capacității de efort, Trainer fizioterapie (Zimmer Germania), Trainer LASERterapie de mare putere (ASA Italia), Reeducare sfincteriană.

Asistent Univ. Dr. Simona Elena Săvulescu
Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctor în Științe Medicale, Certificat de Bord European în Specialitate (European Board of PRM), Master în Nutriție și Remodelare Corporală.
Competențe: Electromiografie, Ecografie Musculoscheletală.
Certificare in: Stimulare Magnetică Repetitivă (MagVenture), Injectare Toxină Botulinică Ecoghidat, Osteodensitometrie.

Asistent Univ. Dr. Marius Nicolae Popescu
Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctorand.
Competențe: Ecografie musculoscheletală

Dr. Alina Avram
Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare.
Competențe: Ecografie musculoscheletală

Cercetător Științific III Dr. Ruxandra Ileana Badea
Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctor în Științe Medicale, Certificat de Bord European în Specialitate (European Board of PRM)
Competențe: Ecografie musculoscheletală

Cercetător Științific III Biolog Ileana Ciobanu
Licență în Biologie, Master în Neurobiologie, Doctor în Științe Medicale

Cercetător Științific Dr. Matei Teodorescu
Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare, Doctorand.
Competențe: Ecografie musculoscheletală

Psiholog Clinician Andreea Georgiana Marin
Licență în Psihologie, Master în Psihologie Clinică și Consiliere Psihologică, Doctor în Științe Medicale.
Competențe: Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică, Diagnostic și Evaluare Clinică a tulburărilor de tip afazic, Consilierea și Recuperarea pacienților cu tulburări neurologice și de limbaj, Gerontopsihologie Clinică – evaluare și intervenție.

Capacitate:
33 paturi