Endocrinologie, diabet zaharat, nutritie și boli metabolice

Telefon programari zilnice: 021.316.16.14 cu intervalul orar 12:00 – 14:00

ENDOCRINOLOGIE, DIABET ZAHARAT, NUTRITIE ȘI BOLI METABOLICE

 

DESCRIEREA SECTIEI SI SERVICII MEDICALE OFERITE

Secția de Endocrinologie, Diabet Zaharat, Nutritie și Boli Metabolice a Spitalului Universitar de Urgenta Elias, condusă de dna. Profesor Dr Simona Fica, a fost inființată în anul 2003 și dispune de un Compartiment de Endocrinologie, un Compartiment de Diabet Zaharat, Nutritie și Boli metabolice și un Compartiment de Endocrinologie și Diabet zaharat pediatric.

Activitatea medicală zilnică se desfașoară prin internări în regim continuu, internari de zi și consultații intraspitalicesti sau în ambulator adresate pacienților pediatrici și adulților cu patologii endocrinologice sau diabet zaharat.

Internarile și consulturile din ambulator se realizează numai în urma unei programari prealabile.

Consulturile, examinarile DXA, ecografiile și puncția aspirativă cu ac fin a nodulilor tiroidieni efectuate în ambulator sunt contra cost.

In cadrul sectiei noastre se deruleaza programul national de boli endocrine pentru pacientii cu osteoporoza, gusa si cancer tiroidian, precum si programul national de diabet zaharat care are ca obiective prevenţia secundară a diabetului zaharat, asigurarea tratamentului medicamentos al pacienţilor cu diabet zaharat, inclusiv a dispozitivelor medicale specifice (pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei şi materiale consumabile pentru acestea), automonitorizarea bolnavilor cu diabet zaharat insulinotrataţi (teste de automonitorizare glicemică şi sisteme de monitorizare continuă a glicemiei). De asemenea, manageriem, prin protocoalele de diagnostic, tratatment si monitorizare ale Ministerului Sanatatii, pacienti cu osteoporoza, afectiuni tumorale hipofizare, tumori neuroendocrine, tulburari ale dezvoltarii staturale si pubertare.

Medicii endocrinologi au certificare națională în ecografie endocrină și certificare internaționala în osteodensitometrie clinică si Dr. Aura Reghină are competență in ecografie generala.

Disciplina de Endocrinologie, Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Universitar de Urgenta Elias este condusă de dna. Prof. Dr. Simona Fica. Membrii disciplinei asigură pregatirea teoretica și practică, în cadrul studiilor de licență, a studenților de la Facultatea de Medicină a UMF Carol Davila sau a studenților cu burse ERASMUS, în cursul modulelor de Endocrinologie în limba română și limba engleza (anul V), Diabet Zaharat în limba română și limba engleza (anul V) și Metodologia Cercetarii Stiintifice în limba română și limba engleza (anul IV).

Încă din anul 2003 avem în formare medici rezidenți în specialitatea endocrinologie, diabet zaharat, nutrititie si boli metabolice, precum si medici rezidenti in alte specialitați. Aceștia beneficiază atat de pregatire clinică, profesională (experiență clinică într-un spital de urgență, ecografie, osteodensitometrie, puncție aspirativă cu ac fin), dar și teoretică, desfașurată săptămânal prin cursuri, comunicări, prezentări de cazuri sau actualitați în endocrinologie/ diabet zaharat, nutritie si boli metabolice și sunt sprijiniți să se afilieze la societați științifice, să participe la cursuri și la congrese naționale și internaționale.

Participăm activ în cadrul UMF Carol Davila la coordonarea științifică a lucrărilor de diplomă sau doctorat.

Toti medicii secției noastre sunt Doctori în Medicină sau doctoranzi și au o continua preocupare pentru educarea și formarea personală, participând la cursuri de perfecționare postuniversitară naționale și internaționale, atât în calitate de cursanți dar și de lectori. În cadrul disciplinei se susțin: cursuri de pregătire post universitară printre care: „Obezitate și boli de nutriție”, în 4 module, desfașurat în 2 module/ an, începând din 2010; „Endocrinologie Oncologică”, în 4 module, desfașurat în 2 module/an și organizat în colaborare cu colegii de la Institutul National de Endocrinologie CI Parhon, începând din 2014; cursuri de educație medicală continuă pentru asistenții medicali; cursuri saptamanale adresate instruirii pacienților cu diabet zaharat.

Membrii secției noastre sunt autori/ coautori de monografii, cărți, manuale, tratate, publicații în rezumat prezentate la manifestări științifice naționale și internaționale (unele premiate), sau articole în extenso. De asemenea, sunt revizori și membrii în bordurile editoriale ale revistelor de specialitate, membrii activi ai societatilor științifice naționale și internațioanle de profil.

Desfașurăm studii clinice, participăm ca responsabili de proiect sau membrii ai echipelor de cercetare în granturi naționale caștigate prin competiție (6 granturi din 2003 pana în prezent). De asemenea, membrii echipei noastre au fost implicati în proiecte de dezvoltare a capitalului uman și creșterea competitivitații de tip POSDRU.

SCURTĂ DESCRIERE A MIJLOACELOR TEHNICE/ TEHNOLOGICE DE CARE DISPUNE SECȚIA.

Secția dispune de un cabinet pentru ecografie generală (ecografie endocrină– Dr. Carmen Barbu, Dr. Anca Sîrbu, Dr. Sorina Martin, Dr. Alice Albu; ecografie generala- Dr Aura Reghina), un cabinet de ecografie tiroidiana pentru efectuarea punctiei tiroidiene aspirative cu ac fin (Dr Carmen Barbu, Dr Anca Sirbu, Dr. Sorina Martin, Dr. Alice Albu), un cabinet pentru efectuarea osteodensitometriei (Dr. Carmen Barbu, Dr. Anca Sirbu, Dr. Sorina Martin, asistent tehnician Niculina Giurgiuman), precum și un cabinet pentru studii clinice.

Dotarea secției include 3 ecografe, un aparat de osteodensitometrie DXA, un aparat de screening vascular de tip Vascular Screening System VaSera, aparat pentru evaluarea compozitiei corporale prin bioimpedanță, stadiometru omologat pentru monitorizarea creșterii la copii, congelator pentru conservarea probelor biologice, electrocardiograf portabil, glucometre. În cadrul secției pacienții cu diabet pot beneficia de montare pompe de insulină sau dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei pentru populația pediatrică.

Cuvinte cheie care descriu subdomeniile de interes pentru activitatea de cercetare: obezitate, osteoporoza, sindromul ovarelor polichistice, diabet zaharat, tiroidologie, tumori neuroendocrine, endocrinopediatrie.

Sectie Clinica Endocrinologie

Colectiv medical:

Sef sectie: Prof. Univ. Dr. Simona Vasilica Fica, medic pr. endocrinologie, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, dr. in st. medicale, competente in sexologie, managementul serviciilor de sanatate, ginecologie si colposcopie, endocrinologie si diabet pediatric

Conf. Dr. Carmen Gabriela Barbu, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale, competente in echografie
endocrina, homeopatie, patologie osoasa hormono-metabolica, endocrinologie si diabet pediatric
Sef Lucr. Dr. Anca Elena Sirbu, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale
Sef Lucr. Dr. Carmen Sorina Martin, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale
Sef lucr. Dr. Sorin Dorian Ioacara, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, medic sp. endocrinologie, dr. in st. medicale
Asist. Univ. Dr. Alice Ioana Albu, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale, competenta in echografie
endocrina
Asist. Univ. Dr. Aura Diana Reghina, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, dr. in st. medicale
Asist. Univ. Dr. Luminita Nicoleta Cima, medic sp. endocrinologie, dr. in st. medicale

Asist. Univ. Dr. Iulia Simona Stoian, medic pr. endocrinologie, dr. în șt. medicale

Nucleu Cercetare Endocrinologie
Dr. Olivia Georgescu, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, dr. in st. medicale, cercet. stiintific III
Dr. Elisabeta Andreea Malinici, medic sp. diabet zaharat, nutritive si boli metabolice, cercet. stiintific

Capacitate/Dotari:

30 paturi din care 10 paturi comp. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Acest site web foloseste cookie-uri si solicita datele dvs. personale 
pentru a va imbunatati experienta de navigare.
We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).