Endocrinologie, diabet zaharat, nutritie și boli metabolice

Telefon programari zilnice: 021.316.16.14 cu intervalul orar 12:00 – 14:00

Secția de Endocrinologie, Diabet Zaharat, Nutritie și Boli Metabolice a Spitalului Universitar de Urgenta Elias, condusă de dna. Profesor Dr Simona Fica, a fost inființată în anul 2003 și dispune de un Compartiment de Endocrinologie, un Compartiment de Diabet Zaharat, Nutritie și Boli metabolice și un Compartiment de Endocrinologie și Diabet zaharat pediatric.
Activitatea medicală zilnică se desfașoară prin internări în regim continuu, internari de zi și consultații intraspitalicesti sau în ambulator adresate pacienților pediatrici și adulților cu patologii endocrinologice sau diabet zaharat. Internarile și consulturile din ambulator se realizează numai în urma unei programari prealabile la numărul de telefon de mai sus. Consulturile, examinarile DXA, ecografiile și puncția aspirativă cu ac fin a nodulilor tiroidieni efectuate în ambulator sunt contra cost.
Toți medicii endocrinologi au certificare națională în ecografie endocrină și certificare internaționala în osteodensitometrie clinică, Dr. Aura Reghină are competență de ecografie generală și Dr. Sorin Ioacară este specializat pe tratamentul cu pompe de insulină.
Disciplina de Endocrinologie și diabet zaharat a Spitalul Universitar de Urgență Elias, este condusă de dna. Prof. Dr. Simona Fica și dispune de cadrele didactice enumerate mai jos. Membrii disciplinei asigură pregatirea teoretica și practică, în cadrul studiilor de licență, a studenților de la Facultatea de Medicină a UMF Carol Davila sau a studenților cu burse ERASMUS (în medie 900 studenți/ an), în cursul modulelor de Endocrinologie în limba română și limba engleza (anul V), Diabet Zaharat în limba română (anul V) și Metodologia Cercetarii Stiintifice în limba română și limba engleza (anul IV).
Încă din anul 2003 avem în formare medici rezidenți în specialitatea endocrinologie (aproximativ 62 până în prezent), Diabet zaharat (aproximativ 29 până în prezent) și alte specialitați (aproximativ 920 pana în prezent). Aceștia beneficiază de o pregatire clinică, profesională, de cea mai înaltă calitate (experiență clinică într-un spital de urgență, ecografie, osteodensitometrie, puncție aspirativă cu ac fin), dar și una teoretică, desfașurată săptămânal prin cursuri, comunicări, prezentări de cazuri sau actualitați în endocrinologie/ diabet zaharat și sunt sprijiniți să se afilieze la societați științifice, să participe la cursuri și la congrese naționale și internaționale.
Participăm activ în cadrul UMF Carol Davila la coordonarea științifică a lucrărilor de diplomă sau doctorat, de o înaltă ținută științifică, lucru reflectat de notele și calificativele obținute.
Medicii secției noastre sunt Doctori în Medicină sau doctoranzi și au o continua preocupare pentru educarea și formarea personală, participând la prestigioase cursuri de perfecționare postuniversitară naționale și internaționale, atât în calitate de cursanți dar și de lectori. În cadrul disciplinei se susțin: cursuri de pregătire post universitară printre care: „Obezitate și boli de nutriție”, în 4 module, desfașurat în 2 module/ an, începând din 2010; „Endocrinologie Oncologică”, în 4 module, desfașurat în 2 module/an și organizat în colaborare cu colegii de la Institutul National de Endocrinologie CI Parhon, începând din 2014; cursuri de educație medicală continuă pentru asistenții medicali; cursuri saptamanale adresate instruirii pacienților cu diabet zaharat.
Membrii secției noastre sunt autori/ coautori de monografii, cărți, manuale, tratate, publicații în rezumat prezentate la manifestări științifice naționale și internaționale (unele premiate), sau articole în extenso (72 în reviste ISI, din care 49 în reviste cu factor de impact>1). De asemenea, sunt revizori și membrii în bordurile editoriale ale revistelor de specialitate, membrii activi ai societatilor științifice naționale și internațioanle de profil.
Desfașurăm studii clinice, participăm ca responsabili de proiect sau membrii ai echipelor de cercetare în granturi naționale caștigate prin competiție (6 granturi din 2003 pana în prezent). De asemenea, membrii echipei noastre au fost implicati în proiecte de dezvoltare a capitalului uman și creșterea competitivitații de tip POSDRU.

Scurtă descriere a mijloacelor tehnice/ tehnologice de care dispune secția (maxim 300 cuvinte)
Secția dispune de un cabinet pentru ecografie generală (ecografie endocrină- Dr. Carmen Barbu, Dr. Anca Sîrbu, Dr. Sorina Martin, Dr. Alice Albu; ecografie generala- Dr Aura Reghina), un cabinet de ecografie tiroidiana pentru efectuarea punctiei tiroidiene aspirative cu ac fin (Dr Carmen Barbu, Dr Anca Sirbu, Dr. Sorina Martin, Dr. Alice Albu), un cabinet pentru efectuarea osteodensitometriei (Dr. Carmen Barbu, Dr. Anca Sirbu, Dr. Sorina Martin, asistent tehnician Niculina Giurgiuman), precum și un cabinet pentru studii clinice.
Dotarea secției include 3 ecografe, un aparat de osteodensitometrie DXA, un aparat de screening vascular de tip Vascular Screening System VaSera, aparat pentru evaluarea compozitiei corporale prin bioimpedanță, stadiometru omologat pentru monitorizarea creșterii la copii, congelator pentru conservarea probelor biologice, electrocardiograf portabil, glucometre. În cadrul secției pacienții cu diabet pot beneficia de montare pompe de insulină sau dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei, inclusiv la populația pediatrică.

• cuvinte cheie care descriu subdomeniile de interes pentru activitatea de cercetare: obezitate, osteoporoza, sindromul ovarelor polichistice, diabet zaharat (autoimunitatea și patologia pediatrică), tiroidologie, tumori neuroendocrine, endocrinopediatrie.

 

Sectie Clinica Endocrinologie

Colectiv medical:

Sef sectie: Prof. Univ. Dr. Simona Vasilica Fica, medic pr. endocrinologie, medic pr. diabet zaharat, nutritie si
boli metabolice, dr. in st. medicale, competente in sexologie, managementul serviciilor de sanatate, ginecologie
si colposcopie, endocrinologie si diabet pediatric

Conf. Dr. Carmen Gabriela Barbu, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale, competente in echografie
endocrina, homeopatie, patologie osoasa hormono-metabolica, endocrinologie si diabet pediatric
Sef Lucr. Dr. Anca Elena Sirbu, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale
Sef Lucr. Dr. Carmen Sorina Martin, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale
Sef lucr. Dr. Sorin Dorian Ioacara, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, medic sp. endocrinologie,
dr. in st. medicale
Asist. Univ. Dr. Alice Ioana Albu, medic pr. endocrinologie, dr. in st. medicale, competenta in echografie
endocrina
Asist. Univ. Dr. Aura Diana Reghina, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, dr. in st. medicale
Asist. Univ. Dr. Luminita Nicoleta Cima, medic sp. endocrinologie, dr. in st. medicale
Nucleu Cercetare Endocrinologie
Dr. Olivia Georgescu, medic pr. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, dr. in st. medicale, cercet. stiintific III
Dr. Elisabeta Andreea Malinici, medic sp. diabet zaharat, nutritive si boli metabolice, cercet. stiintific

Capacitate/Dotari:

30 paturi din care 10 paturi comp. diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Acest site web foloseste cookie-uri si solicita datele dvs. personale 
pentru a va imbunatati experienta de navigare.