Scurt istoric

 

 

 

 
 
 

 

  

 

Spitalul Universitar de Urgență Elias este un spital clinic universitar aflat īn București, care asigură asistența medicală de specialitate, preventivă, curativă, de urgență, de recuperare, de īngrijiri īn caz de graviditate și maternitate precum și a copiilor și nou-născuților și desfășoară o activitate de cercetare și īnvățămānt.

Spitalul Elias a fost īnființat īn anul 1936 de către Fundația Familiei Menachem H. Elias, așa cum a prevăzut īn testamentul său Jacques Menachem Elias, care a lăsat īntreaga sa avere ca legatar testamentar Academiei Romāne. Construcția spitalului a īnceput īn anul 1934 pe un teren achiziționat de către Fundația Elias de la Societatea Romānă de Cruce Roșie și i se datorează arhitectului Radu Dudescu și inginerului Emil Prager.

La data de 15 noiembrie 1938, īn prezența Marelui Voievod Mihai de Alba Iulia (viitorul rege Mihai I) și a Reginei Elena, precum și a altor personalități din țară și din străinătate, a fost pus īn funcțiune ''Spitalul fondat de Familia Menachem H. Elias'', cel mai modern spital din Europa acelor vremuri deschizāndu-și porțile ambulatoriului, spitalului (cu 200 de paturi) și sanatoriului. 

Consiliul de Conducere şi Administraţie al Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias avānd, la acea vreme, ca preşedinte pe prinţul Barbu Ştirbey, secondat de vicepreşedinţii Gr. Antipa şi Em. Pantazi, numeşte, cu avizul unei comisii speciale, īntregul personal medical, īn frunte cu Acad. Danielopol, stabileşte normele de administrare şi funcţionare şi alcătuieşte primul buget de venituri şi cheltuieli al spitalului.

Pānă īn 1941 spitalul a fost administrat direct de către Fundația Elias.

Īntre 1941 și 1944 spitalul a fost rechiziționat de Marele Stat Major al armatei romāne și a fost pus la dispoziția Misiunii Aeronautice Germane īn calitate de chiriaș.

Īn 1944 spitalul Elias, considerat īn mod eronat bun german, a fost preluat de o unitate medicală sovietică.

Īn 1948 spitalul a fost trecut īn rețeaua Ministerului Sănătății.

Īn 1990 spitalul Elias a ajuns īn structura Ministerului Apărării Naționale. Īn 1992 a fost semnat un protocol īntre Academia Romānă, Fundația Elias și MApN prin care spitalul trecea īn administrarea temporară, cu titlu gratuit, a ministerului.

Īncepānd cu anul 2002, revine īn administrarea Academiei Romāne, devenind īn acelaşi an spital universitar de urgenţă.

 
  Structura detaliată a spitalului și echipa medicală.  
 

Alte informații:

1. Articolul Prof. Vasile Stănescu, membru de onoare al Academiei Romāne: „O reparație juridică și morală așteptată - Spitalul ELIAS”,

Link: www.acad.ro/com2006/doc/SpitalEliasVStanescu.doc

2. Articolul „Spitalul de Urgenţă Elias, instituţie medicală şi academică, 75 de ani de la īnfiinţare”,

Link:

http://medicalnet.ro/spitalul-de-urgenta-elias-institutie-medicala-si-academica-75-de-ani-de-la-infiintare/4755/

3. Revista Spitalului Elias, nr. 1/1998

 
     
 

Alte informații despre Jacques Menachem Elias:

http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/07/un-exemplu-de-generozitate-jacques-m.html